精英家教网 > 初中英语 > 题目详情

【题目】 It was not long ago that I first learned how important having a passion(激情) is to life.

That day I went with my mum to drive my sister to the library. I was bored. Then, as my mum stopped at a red light, someone on the side of the road caught my attention. It was a man dressed in rags(破旧衣服).He was homeless. That didn't interest me, for I had seen many like him before.

But in some way he was different. This man was not sitting down with a sad expression. He had a radio in his hand and was dancing happily to the music. The radio seemed to be the most precious thing he had.

“Mum, why does that man have a radio even though he's homeless” I asked.

“He bought it,” she answered. I was still confused.

“But if he's homeless, why doesn't he use the money to buy food or clothes? He wasted it on something he doesn't need.”

“Well, Sarah, sometimes food and clothes aren't the most important things. We need happiness, too.”

That man must care enough about music, so he bought a radio instead of food or clothes. I soon realized that happiness is the key to life. Without it, there's nothing to expect. A passion gives a person the feeling of happiness they need to keep going.

Since then I've never spent a day without thinking of what's truly important. A home, a mealclothes—these things are not the only things that make up our lives. What's often forgotten is that we all need a joy, a light in a dark day. We all need a passion.

1Where did Sarah see the homeless man?

A.At the library.B.At a red light.

C.At a music hall.D.At a radio station.

2What was the man doing when Sarah saw him?

A.He was eating some food.B.He was buying a radio.

C.He was sitting down sadly.D.He was dancing to the music.

3The underlined word “precious” in the passage means “________”

A.loved and importantB.old and cheap

C.loved but unimportantD.expensive but unnecessary

4What the homeless man did made Sarah ________ at first.

A.boredB.crazyC.confusedD.interested

5Which of the following is TRUE according to the passage?

A.In generalhomeless people like music very much.

B.Homeless people can also afford a radio.

C.We should care about music rather than food or clothes.

D.A passion for something can make a person live happily.

【答案】

1B

2D

3A

4C

5D

【解析】

本文介绍了作者看到一个无家可归的人手里拿着一台收音机,随着音乐欢快地跳舞。作者很困惑。妈妈告诉她,生活一定要有激情,生活才能拥有幸福感。最后作者明白了,活着,幸福才是生活的关键。

1细节理解题。根据“Then, as my mum stopped at a red light, someone on the side of the road caught my attention. It was a man dressed in rags(破旧衣服). He was homeless.”然后,当我妈妈在红灯前停下时,路边的一个人引起了我的注意。那是一个衣衫褴褛的人,他无家可归。可知,莎拉是在等红灯时,见到那个无家可归的人。故选B

2细节理解题。根据“He had a radio in his hand and was dancing happily to the music.”他手里拿着一台收音机,随着音乐欢快地跳舞。可知,莎拉看见那个人时他在跟着音乐跳舞。故选D

3词义猜测题。根据“He had a radio in his hand and was dancing happily to the music.”他手里拿着一台收音机,随着音乐欢快地跳舞。以及下文的“That man must care enough about musicso he bought a radio instead of food or clothes.”那个人一定很在乎音乐,所以他买了一台收音机,而不是食物或衣服。可知,对于一个无家可归的人来说,连吃饭都是问题,别说买收音机了。而此时的这个无家可归的人竟然买了一个收音机,因此这个收音机对他来说就是最珍贵的。因此推出此处的precious应该是珍贵的意思。故选A

4细节理解题。bored无聊的;crazy疯狂的;confused困惑的;interested感兴趣的。根据““He bought it,” she answered. I was still confused.”“他买的,”她回答。我还是很困惑。可知,那个无家可归的人所做的事一开始使莎拉感到困惑。故选C

5细节理解题。根据短文内容可知,作者看到的这个无家可归的人喜欢音乐,并买了收音机,并没有说无家可归的人都非常喜欢音乐,买得起收音机。此处的homeless people是指一类人。因此A/B不对;根据“That man must care enough about music, so he bought a radio instead of food or clothes.”那个人一定很在乎音乐,所以他买了一台收音机,而不是食物或衣服。可知,此处是说这个无家可归的人关心音乐,而不是食物或衣服。短文却没有提到我们应该关心音乐,而不是食物或衣服。因此C错误;根据“A passion gives a person the feeling of happiness they need to keep going.”一种激情给人一种幸福感,他们需要继续前进。可知,对某事的热情能使一个人幸福地生活。因此D正确。故选D

本题的第3小题是词义猜测题。词义猜测题是阅读理解中常见的一种题型,所猜测词汇可以是生词,也可以是熟词新义,还可以是人称代词的指代内容。词义猜测题主要考查考生根据上下文推测词义和语义的能力,突出考查对语境的分析和把握能力。本题可以利用上下文语境来猜测词意。猜测任何词义都离不开上下文,所以要借助上下文对需要猜测的词或短语进行合乎逻辑的推测。

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】 The real name of "Brother A tang" is Tang Yanjie, who has been a community policeman for a year in Changzhou. He received 11 thank-you pennants (锦旗) sent by the public. He is called "banner's-got-talent after 90" by the police.

He quickly became popular because of three videos. In late December, 2013, a video created by him was his first experience to prevent motorcars from being stolen. The video lasted 15 seconds, but it took him five hours to make it. A few days later, another video appeared on the Internet to protect people from being stolen. He spent one minute and forty-nine seconds performing it. It was not only humorous but also educational. On New Year, "Brother A tang" made the third video that lasted.one minute for the prevention of telecom network fraud (电信网络诈骗). All the people nodded for praise.

Internet friends called him "Police Guo Degang" because of his funny words and exaggerated (夸张的) feelings. His videos have received 23.46 million hits. Sina'Microblog (新浪微博) also timely releases the topic "Help Xiao Tang enters the Spring Festival gala".

A net friend said, "Brother A tang loves music and loves life. He is so talented and full of positive energy."

It is said that he will create his next topic soon. Many people are looking forward to his new work!

1What does Tang Yanjie do?

A.A worker.B.A businessman.C.A doctor.D.A policeman.

2He quickly became popular because of ________.

A.music talentB.three videosC.good mannersD.writing skills

3Why do Internet friends like his performance?

A.Because he was funny.B.Because his feelings were exaggerated

C.Because he was humorous.D.All of the three above.

4The underlined word "releases" in the third paragraph means ________.

A.提供B.表演C.发布D.放松

5According to the passage, which of the following is TRUE?

A."Brother A tang" is full of negative energy.

B.The third video is the shortest.

C.The second video needs the longest time.

D.People don't believe that he will create his next topic soon.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】As the students from Grade Nine, time is treasure. However our parents always have some activities to take part in during the Spring Festival. We don’t have to join them if we ________.

A.won’t wantB.don’t want toC.don’t want

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】 Many students like drinking soft drinks. The form below shows what kind of soft drinks the students in a school like most. From the information, we know the number of the students who like juice is ________.

Drinks

Apple juice

Pear juice

Soda

Others

Percentage/Number

25%

20%

200 (students)

35%

A.200B.250C.450

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】 假如你是王鹏, 你的北京好朋友 Andy 发邮件询问你父母上班后自己在家学习的情况,并跟你倾诉上次网上测试英语写作分数比较低,心情低落。请你根以下提示给他写一封回信,鼓励他不要放弃,并给他提出一些关于提高英语写作的建议。

写作要点:

1、很高兴收到他的邮件。

2、介绍你自己在家学习的情况:

(1)每天早起读英语,练习发音和听力;

(2)从早上 8:00 到下午 3:00 上网课。有时做些进行室内运动,放松身心;

(3)每天坚持看新闻半小时,了解世界各地发生的事情。

3、请对自主学习期间,如何提高英语写作能力提出建议。

Dear Andy,

Hope everything is going well._______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

I'm looking forward to your reply and your good news.

Yours,

Wang Peng

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】 Each October 15, over 200 million people around the world take part in Global Handwashing Day.Research shows that not enough people wash their hands with soap. Experts believe that this leads to the deaths of millions of people every year.

Myriam Sidibe says that soap is “the most beautiful invention in public health”. He knows that washing hands with soap can have a big influence on reducing flu(流感) and other diseases. It can also prevent babies from getting sick and keep children healthy.

However, washing hands with soap doesn't appear as fast as you might think. This may happen in poorer countries, but it's also because for many people, washing hands with soap is simply not part of their everyday work. This is what Global Handwashing Day tries to do.

In 2008, the first Global Handwashing Day began. Every year since then, the campaign(运动) has held many different events around the world. In 2014, Global Handwashing Day was used in the fight against Ebola(埃博拉病毒).

Today, local and national leaders continue to use the day to spread the message about the value of clean hands. The hope is that handwashing can become a necessary part of people's lives and make a big difference to the health of millions around the world.

1What does Myriam Sidibe think of soap?

A.SmallB.UsefulC.StrangeD.Awful

2The Global Handwashing Day tries to ________.

A.make washing hands with soap a daily job for peopleB.buy enough soap for poor people

C.help fight against the diseases with soapD.create soap for people around the world

3When did the first Global Handwashing Day begin?

A.In 2000B.In 2008C.In 2014D.In 2018

4What is the passage mainly about?

A.How to make soap.B.The introduction of Myriam Sidibe.

C.Ways to keep children healthy.D.The value of washing hands with soap.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】The opening ceremony of the 7th CISM Military World Games(军人运动会)_______ in Wuhan, Hubei Province.

Could you tell me more about it? I’m interested in it.

A.happenedB.was happenedC.took place

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】He has been ill for several weeks, so he has ________ in learning Maths.

A.many difficultiesB.some difficultyC.a lot of troublesD.a trouble

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】When you ask a stranger for ________, polite expressions should ________ in your question. You can start with “Could you please…?” or “May I ask…?”.

A.direction, includeB.directions, be includedC.direct, be including

查看答案和解析>>

同步练习册答案