精英家教网 > 初中英语 > 题目详情

阅读下面的短文,并根据短文内容判断文后句子的正误。正确的用(T),错误的用(F)。(共5小题,计10分)

???? He was a single father of a 5-year-old boy.He was often worried about his son growing up without a mother.

????? One day he went away on business and left the child alone.He was worried about the child all the way.He went home quickly after finishing his work.

????? When he got home,the child was asleep.He was very tired.Before going to bed,he was surprised to find an overturned(翻倒的)bowl of noodles under the quilt(床罩).

????? He beat his sleeping son angrily, Why are you so naughty(淘气的),making the quilt dirty?Who will wash it?It was the first time that he had hit his son after his wifes death.

?????? I havent,the child explained with tears in his eyes.? This is your supper,Daddy.In order to let his father eat dinner as soon as he got home,the child cooked two bowls of noodles:one for himself,the other for his father.He put his fathers noodles under the quilt to keep them hot.

?????? Hearing this,the father hugged(拥抱)his boy tightly without saying a word.

1.The father worried about his son when he was on business.

2.The child was sleeping when his father got home.

3.The father often hit his son after his wifes death.

4.The child cooked noodles for himself and his father.

5.The child put the noodles on the table.

 

【答案】

1.T

2.T

3.F

4.T

5.F

【解析】

试题分析:本文讲述了一个五岁的男孩跟着单亲父亲生活,父亲很为儿子的成长担忧。一天,他出差回来打了熟睡的儿子,原以为是儿子淘气,而实际上是对爸爸的关爱。

1.细节理解题。根据短文第二段He was worried about the child all the way.描述,可知他一整天都在担心孩子,故答案为T

2.细节理解题。根据短文第三段When he got home,the child was asleep.描述,可知当他到家时,孩子睡着了,故答案为T

3.推理判断题。根据短文第四段It was the first time that he had hit his son after his wifes death.描述,这是他妻子死后第一次打儿子,所以不是经常打,故答案为F

4.细节理解题。根据短文第五段In order to let his father eat dinner as soon as he got home,the child cooked two bowls of noodles:one for himself,the other for his father.描述,为了让父亲一到家就能吃上晚饭,孩子煮了两碗面条,分别给自己和爸爸,故答案为T

5.细节理解题。根据短文第五段He put his fathers noodles under the quilt to keep them hot.描述,他把面条放到被子下保暖,而不是放在桌子上,故答案为F

考点:故事阅读类短文阅读。

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源:2012届度江苏省九年级第一次月考英语卷 题型:其他题

阅读下面短文,根据所给语境,按要求完成下列各题。

Failure is what often happens. It is everywhere in our life. Students may fail in exams, scientists may fail in their research work, and players may fail in competitions. (A) Although failure happens to everyone, but different peoples attitudes(态度) towards failure are different.

Some people don’t think that their failure is an important thing at all. So they pay no attention to it. As a result, they will have the (B)       failure later. Some people think they themselves are fools and lose their hearts in everything after they get failure. Then they(C)       

their time and energy on useless things. At last, they may really be fools as they have thought.

(D)Other people are quite different from these two kinds of people mentioned above. Instead of being hopeless and lost, they draw a lesson from every failure and become more experienced. (E) they, after, will ,hard, in, work, be , the, successful , end. So we should draw a lesson from every failure and become more experienced.

1. (A)处句中有一处错误,请找出并改正。(可用文字叙述)

?                                                                             

2.在( B )、(C )处的横线上分别填上一个单词(B)         (C)           

3.将(D)处句子译成汉语:                                               。

4. 将(E)处的单词连成句子:                                           

                                                                             

5.请从下面的选项中给短文选个标题,将答案标号填在此横线上:             

?A. Draw a lesson from every failure      B. The attitudes towards failure

?C. Failure is everywhere in our life       D. Failure is very important

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

阅读下面材料,根据其内容回答后面所提问题或完成句子。

With more and more farmers coming to work in cities, their children follow them.However, problems appear.One of these problems is that it is difficult for these children get education in cities.

Luckily, there are some free schools for them, but they are not enough.Ten-year-old Li Xin is one of the lucky girls who get a chance to study in one of these schools.Although she has to spend about two hours and change buses twice, she is very happy.As a child from a migrant worker’s (外来务工人员)family in the city, finally she has been given the chance to study.  1  , these free schools are their best choice, because they can have free classes, textbooks, uniforms and meals in the school for two years.

But there is a long way to go. , because running a school is not easy and needs lots of money.A school officer said they needed at least one million yuan to run the school.“Luckily, some people and companies donate(捐赠,赠送)money, used books and a lot more other things to help us.Also some people work as teachers for free.” he added.

      In one word, both the government and the people keep improving the whole country’s education either in countries or in cities.Don’t you think the children nowadays are luckier than their parents were? Anyhow, we must try to give them an equal chance to get better education so that we can make our society a harmonious(和谐)one

根据文章内容完成下列任务。

    从A、B、C三个选项中,选出两个适当的选项并将其字母标号分别填入短文中6、7的空白处。

A.Many children like Li Xin don’t have the chance to go to school.

B.The flee schools for children from migrant workers’ families are not enough.

C.For children like Li Xin who don’t have enough money for school

    1.             2.          

根据短文,回答下列问题。

3.What does the underlined word “run” mean in Chinese in passage?

4.What do people and companies donate to help the school?

将文中划线部分译成汉语。

    5.                                       

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

阅读下面文章,并根据短文内容判断文后句子的正误。正确的用(T),错误的用(F)。

   Today sending text messages(短信) is part of our lives. According to a survey, a third of the U. S. children send more than 100 text messages a day. Sending text messages is becoming more and more popular among young people in China, too. Children prefer text-messaging to communicate with friends no matter where they are, even under the noses of parents and teachers.  It seems that some children are "addicted (上瘾)" to texting. Actually sending too much is bad for their lives, health and study.

However, sending text messages isn't all bad. It helps to improve our lives in some ways. Today many children greet each other on holidays by sending text messages instead of writing paper cards. During the last: Spring Festival, more than 14 billion text messages were sent in China. "Sending text messages helps save my pocket money," said Wu Qing, a friend of mine, "and it saves paper, too." Many parents send their kids texts instead of giving orders by mouth. It sounds more friendly. And children can accept them easily.

1.Sending text messages is popular among young people.

2.Sending too much is only bad for kids' study.

3.A text message costs a lot.

4.During the last Spring Festival, people sent fewer text messages than before.

5.Teenagers can easily accept the text messages because they think text messages are more friendly.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

阅读下面短文,根据所给语境,按要求完成下列各题。
Failure is what often happens. It is everywhere in our life. Students may fail in exams, scientists may fail in their research work, and players may fail in competitions. (A) Although failure happens to everyone, but different peoples attitudes(态度) towards failure are different.
Some people don’t think that their failure is an important thing at all. So they pay no attention to it. As a result, they will have the (B)      failure later. Some people think they themselves are fools and lose their hearts in everything after they get failure. Then they(C)      
their time and energy on useless things. At last, they may really be fools as they have thought.
(D)Other people are quite different from these two kinds of people mentioned above. Instead of being hopeless and lost, they draw a lesson from every failure and become more experienced. (E) they, after, will ,hard, in, work, be , the, successful , end. So we should draw a lesson from every failure and become more experienced.
【小题1】 (A)处句中有一处错误,请找出并改正。(可用文字叙述)
                                                                           
【小题2】在( B )、(C )处的横线上分别填上一个单词(B)        (C)           
【小题3】将(D)处句子译成汉语:                                              。
【小题4】 将(E)处的单词连成句子:                                           
                                                                           
【小题5】请从下面的选项中给短文选个标题,将答案标号填在此横线上:             
A.Draw a lesson from every failureB.The attitudes towards failure
C.Failure is everywhere in our lifeD.Failure is very important

查看答案和解析>>

同步练习册答案