10.The past ages of man have all been carefully labeled by anthropologists(人类学家).Descriptions like"Paleolithic(旧石器时代)Man","Neolithic(新石器时代)Man",etc,neatly sum up whole periods.When the time comes for anthropologists to turn their attention to the twenty-first century,they will surely choose the label"Legless Man".Histories of the time will go something like this:"In the twenty-first century,people forgot how to use their legs.Men and women moved about in cars,buses and trains from a very early age.There were lifts in all large buildings to prevent people from walking.And the surprising thing is that they didn't use their legs even when they went on holiday.They built cable railways,ski-lifts and roads to the top of very huge mountain.All the beauty spots on earth were ruined by the presence of large car parks."
The future history books might also record that we lost the right of using our eyes.In our hurry to get from one place to another,we failed to see anything on the way.Air travel gives you a bird's-eye view of the world or even less if the wing of the aircraft happens to get in your way.When you travel by car or train,the unclear picture of the countryside constantly slides over the window.When you mention the most impressive place-names in the world,the typical 21st century traveler always says"I've been there."-meaning"I drove through it at 100miles an hour on the way to somewhere else."
When you travel at high speeds,the present means nothing:you live mainly in the future because you spend most of your time looking forward to arriving at some other place.But actual arrival,when it is achieved,is meaningless.You want to move on again.By traveling like this,you skip all experience.The traveler on foot,on the other hand,lives in the present.For him traveling and arriving are one and the same thing:he arrives somewhere with every step he makes.He experiences the present moment with his eyes,his cars and the whole of his body.At the end of his journey he feels a delicious physical tiredness.Satisfying sleep will be his:the just reward of all true travelers.
67.Anthropologists name man nowadays"Legless Man"becauseD.
A.people prefer cars,buses and trains
B.people travel without using legs
C.lifts prevent people from walking
D.people use their legs less and less
68.According to the passage,what might make people lose the right of using their eyes?A
A.The modem means of transportation.
B.A bird's-eye view of the world.
C.The unclear sight from the vehicles.
D.The fast-paced life style.
69.From the passage,we know traveling at high speeds meansC.
A.appreciating beautiful scenery
B.experiencing life skills
C.focusing on the next destination
D.feeling physical tiredness
70.What does the author intend to tell us?D
A.Modem transportation devices have replaced legs.
B.Traveling makes the world a small place.
C.Human's history develops very fast.
D.The best way to travel is on foot.
分析 本文讲述了在旅行过程中最好步行欣赏路上的风景.
解答 DACD
67 D 细节理解题.根据第一段倒数三、四、五句Men and women moved about in cars,…There were lifts…And the surprising thing is that…可知考古学家把现在的人类称为"无腿的人类"主要是因为人们用腿的时候越来越少.A、B、C均为一个方面,故答案为D.
68 A 细节理解题.根据第二段内容可知是现代的交通方式让人们失去用眼的权利.故答案为A.
69 C 细节理解题.根据最后一段第一句…You live mainly in the future because you spend most of your time looking forward to arriving at some other place.可知驾车高速行驶时,我们的目光总是聚焦在下一个目的地,故答案为C.
70 D 推理判断题.根据最后一段第五句作者的观点句The traveler on foot,on the other hand,lives in the present.可知现在流行的旅游方式是步行,故答案为D.
点评 考察学生的细节理解和推理判断能力,做细节理解题时一定要找到文章中的原句,和题干进行比较,再做出正确的选择.在做推理判断题不要以个人的主观想象代替文章的事实,要根据文章事实进行合乎逻辑的推理判断.